The article:

Was that Clinton? Or Chester Arthur?

By Alexander Lane
Published on Friday, July 18th, 2008 at 4:23 p.m.

SUMMARY: A recent Obama claim got us thinking about issues that always pop up in State of the Union addresses. Test your knowledge here!

Sen. Barack Obama's claim that past presidents called for fossil fuel conservation in nearly every State of the Union speech since 1973 was Mostly True.

And it got us thinking about State of the Union chestnuts — issues that always seem to pop up in the annual addresses, yet never seem to go anywhere. So we put together this quiz.

Try to match each quote with the president and the year he said it in his State of the Union speech. (Scroll down for the answers)

1. "The crises in Iran and Afghanistan have dramatized a very important lesson: Our excessive dependence on foreign oil is a clear and present danger to our nation's security."

A. George W. Bush in 2008

B. Jimmy Carter in 1980

C. Bill Clinton in 1994

D. Chester Arthur in 1883

2. "At the end of this decade . . . the United States will not be dependent on any other country for the energy we need."

A. Richard Nixon in 1974

B. Ronald Reagan in 1982

C. Bill Clinton in 1993

D. George W. Bush in 2006

3. "Congress should consider . . . a comprehensive national health program."

A. George Bush in 1992

B. Bill Clinton in 1994

C. George W. Bush in 2002

D. Harry Truman in 1947

4. "The time is at hand this year to bring comprehensive, high-quality health care within the reach of every American."

A. Richard Nixon in 1974

B. Bill Clinton in 1993

C. George Bush in 1989

D. George W. Bush in 2008

5. "We are dealing with a stubborn adversary who is committed to the use of force and terror to settle political questions."

A. Ronald Reagan in 1986

B. Bill Clinton in 1996

C. George W. Bush in 2008

D. Lyndon B. Johnson in 1967

6. "As the cowards who bombed the World Trade Center found out, this country will hunt down terrorists and bring them to justice."

A. John Tyler in 1842

B. Harry Truman in 1946

C. George W. Bush in 2004

D. Bill Clinton in 1995

7. "We could make no more tragic mistake than merely to concentrate on military strength. For if we did only this, the future would hold nothing for the world but an Age of Terror."

A. Dwight D. Eisenhower in 1958

B. Ronald Reagan in 1988

C. Bill Clinton in 1998

D. George W. Bush in 2008

8. "The path I've outlined . . . will ensure a steady decline in deficits, aiming toward a balanced budget by the end of the decade."

A. Franklin D. Roosevelt in 1934

B. Ronald Reagan in 1983

C. Bill Clinton in 1994

D. George W. Bush in 2006

9. "I entertain a strong hope that the state of the national finances is now sufficiently matured to enable you to enter upon a . . . discharge of the public debt."

A. Ronald Reagan in 1983

B. Herbert Hoover in 1930

C. Woodrow Wilson in 1913

D. George Washington in 1792

10. "The quest for stable peace in the Middle East goes on in many capitals tonight. America fully supports the unanimous resolution of the U.N. Security Council which points the way. There must be a settlement of the armed hostility that exists in that region of the world today."

A. Lyndon B. Johnson in 1969

B. Jimmy Carter in 1979

C. Ronald Reagan in 1988

D. Barack Obama in 2010

Answers:

1. B; 2. A; 3. D; 4. A; 5. D; 6. D; 7. A; 8. B; 9. D; 10. A

How do you measure up?

10 correct: Presidential historian!

7-9: You really should get out more

4-6: Do you vacation in early January?

0-3: Maybe you should pick up a newspaper now and then

Advertisement
About this article:

Sources:askSam.com, State of the Union Addresses of the American Presidents , accessed on July 17, 2008

Researchers: Alexander Lane

Names in this article: Barack Obama

How to contact us:

Email comments and suggestions for fact-checks to truthometer@politifact.com or find us on Facebook, Twitter and Google+. (If you send us a comment, we'll assume you don't mind us publishing it unless you tell us otherwise.)

We're especially interested in any chain emails or social media memes that you would like us to check out.

Browse The Truth-O-MeterTM:
Subscribe: